Du benytter en eldre versjon av Internet Explorer. For optimal brukeropplevelse anbefaler vi deg å oppgradere til en nyere versjon eller bytte nettleser.
  blogg   Artikler   Følelsesladet innlegg om jula, mest delt på sosiale medier i november

blogg

Følelsesladet innlegg om jula, mest delt på sosiale medier i november

Følelsesladet innlegg om jula, mest delt på sosiale medier i november

– Vi skal ikke fjerne sanger som "Deilig er jorden", fordi det er kultur og fordi den handler om så mye mer enn hvilken gud du tror på. Martine Halvorsen

– Når det kommer til debatten om julesangene må vi ærlig talt skjerpe oss, skrev Martine Halvorsen på bloggen sin. Den følelsesladede bloggposten ble den mest delte, likte og kommenterte i Norge i november.

– Blir du støtt av ord som Gud, engler og Jesus anbefaler jeg deg å lukke teksten og se bort, advarte Martine før hun la alle følelsene ned i novembers mest delte bloggpost, med over dobbelt så stort engasjement som neste på listen; en satireartikkel om å forby sanger i skolen. I november handlet alt om sang!

Kilde: HELTDIGITAL

"

Vi skal ikke fjerne sanger som Deilig er jorden, fordi det er kultur og fordi den handler om så mye mer enn hvilken gud du tror på

Martine Halvorsen

"

TREFFER EN NERVE I TIDEN. Martine fremstår som selve symbolet på at sterke følelser gjør seg godt på "papiret". Hun treffer en nerve i tiden – og kanskje har mange gjort seg opp de samme tankene, uten at de helt har klart å gi uttrykk for dem like sterkt som Martine gjør. Hun ble folkets talerør. Hun er den som våget å reise seg – og synge ut om noe mange med henne vil føre videre i norsk, nordisk og europeisk kulturarv.

– Vi skal ikke fjerne ord som nisser og engler i sangene våre ...

– Vi skal ikke fjerne ord som Gud og Jesus ...

– Vi skal ikke fjerne sanger som "Deilig er jorden", fordi det er kultur og fordi den handler om så mye mer enn hvilken gud du tror på, skrev Martine. Og hun har helt rett!

PROTESTSANG MOT KRIGEN. "Deilig er jorden" er en tysk julesang som blir sunget til en gammel folkemelodi. Bernhard Severin Ingemann forfattet teksten i 1850, og han skrev den som en protestsang mot treårskrigen som pågikk mellom datidens Danmark, med svensknorske frivillige, og Tyskland.

"

Vi kan bare forestille oss hvilke åndelige dimensjoner og følelser av samhold Ingemann ønsket å så i sitt folk. Mot krig blir det enkelte menneske fattig.

"

Vi kan bare forestille oss hvilke åndelige dimensjoner og følelser av samhold Ingemann ønsket å så i sitt folk. Mot krig blir det enkelte menneske fattig. Tittelen den gang var «Pilgrimssang». Og ettersom pilegrim er en troende person, på vandring mot et hellig sted, kan vi tenke oss at det var alt annet enn krig og elendighet han ønsket for menneskene på jord. Med sang kan mennesker fryde seg. Med sang kan de som ikke vil ut i krigen, gi signalisere at de ønsker fred på jord. Julen er en fredelig tid. Vern om den.

Til Martine vil vi si tusen takk for motet du utviser! Tider skal komme, tider skal henrulle, slekt skal følge slekters gang. Aldri forstummer tonen fra himmelen i sjelens glade pilgrimssang.

Annonse:

Inneholder 24 julesangkort med illustrasjon på den ene siden og sangteksten på den andre. Seks aktivitetskort viderefører juletradisjoner.

 

Sanger og aktiviteter som hører julen til
kr 298,00

Kan erter lære?

Planter har ingen hjerne, slik mennesker og dyr har. Likevel kan de kanskje lære litt som oss.

Møt din første forfar: Dyret uten bein, armer og rumpe!

Du finner nok ikke denne typen i familiealbumet ditt. Likevel kan det hende den er din første kjente forfar. Eller formor.

Fødd lykkeleg

Det kan verke som om nokre menneske er fødde lykkeleg. Og nokre er det! Gena påverkar humøret – anten ein er ein glad person, eller ein er av den triste typen.