Du benytter en eldre versjon av Internet Explorer. For optimal brukeropplevelse anbefaler vi deg å oppgradere til en nyere versjon eller bytte nettleser.
  BLOGG   Artikler   Syng med barna

BLOGG

Syng med barna

Sang; barnets første språk

Barnehagebarn hygger seg med sangløype og Bro bro brille i Løkkehaven, Sandvika. Foto: Inez Nærup

Barn og voksne i barnehagen synger mye. Hver dag synger de, flere ganger om dagen faktisk. I samlingsstunden, før spisetid, i leken og helt spontant – i en ”hvilken-som-helst-situasjon”. Hvorfor synger de så mye?

Sang – barnets første språk

Barn kan synge før de lærer å snakke. Sang, musikk og lek omgir hverdagen deres og gir dem erfaringer som kommuniserende mennesker. Sangen, musikken og leken er universell. Sånn har det vært gjennom uminnelige tider. Det har bundet oss sammen, og gitt oss gruppefølelse og sterke sosiale bånd – sosiale bånd vi mennesker har trengt for å overleve.

Et godt sted å være

At sang fungerer i kommunikasjon med barn er kjent for personalet i norske barnehager. For når vi synger, gir vi av vår tilstedeværelse og vårt nærvær. Sangen er følelsenes språk og skaper et godt sted å være. En slik sinnsstemning gir god grobunn for videre utvikling, både språklig og sosialt.

  • Sang skaper trygge omgivelser, samhold og god selvfølelse
  • Sang gir rom for kreativitet, undring og eksperimentering
  • Sang utvikler rytmefølelse og kroppsbeherskelse
  • Sang styrker konsentrasjonsevnen og hukommelsen
  • Sang utvikler sansene
  • Sang beriker språket

Barnesang hjemme og i barnehagen

Når du er hjemme i barselpermisjon er sangen et godt redskap å ty til. Du har sikkert nynnet eller sunget for å roe ned småen i tidlig spedbarnsalder – og oppdaget at det virket. Sangens betydning er ikke til å kimse av … Så kommer andre tider og poden begynner i barnehagen.

Tenk etter: Er det ikke i den tiden, hvor barnehagen tar over den daglige omsorgen for barnet, at vi foreldre gir fra oss sangstunden, sanggleden og alle de gode opplevelsene sang bringer med seg? Men ”nattasangen”, den får leve litt til, for barnet krever det. "- Syng fol meg mamma - syng Tållemol, væsånill!" Og mamma synger, for Trollemor virker. Men når barnets talespråk er utviklet, setter vi punktum for barnesangen.

Barnesang som brobygger

Ikke bare én gang har vi blitt positivt overrasket når barna kommer hjem med sanger fra barnehagen – som vi foreldre ikke kjenner. Trollgubben Lurvelegg, Labbetussemann og Kamelen Klara, for å nevne noen … Som mammaer til fem, med gode erfaringer fra barnehagens og skolens hverdag, spør vi oss derfor: Kan barnesangen være ”limet” som bygger bro mellom hjem, barnehage og skole?

Vi tror det!

Tips: Barnehage, hjem og skole, fortell hverandre hva dere synger og utveksle sanger dere imellom!

Sangkortene passer utmerket til ”hjemmelekse”. Send med en sang i sekken og la dem rullere blant barna til dere er gjennom alle.

Hilsen Inez Nærup og Veronica Zimmer, mammaer.

Mine andre sangkort utgått
kr 298,00

Mammatre tar seg av ungane sine

Forskarar har funne ut at dei store trea hjelper ungane sine med å vekse opp.

Da ingen voksne passet på

I gamle dager var det vanlig at små barn lekte utendørs alene. Det førte til mye moro, men også mange farlige situasjoner.

Får hakkespetter hjernerystelse?

Snakk om å kline huet i veggen!