Du benytter en eldre versjon av Internet Explorer. For optimal brukeropplevelse anbefaler vi deg å oppgradere til en nyere versjon eller bytte nettleser.
  BLOGG   Artikler   Passe skummelt, fantastisk morsomt og fantasifullt overlevert! Åtte av seks mulige UFOer!

BLOGG

Passe skummelt, fantastisk morsomt og fantasifullt overlevert! Åtte av seks mulige UFOer!

Passe skummelt, fantastisk morsomt og fantasifullt overlevert! Åtte av seks mulige UFOer!

Kaizer Tåfiiz, fra den overfylte planeten Stank, lander med romskipet sitt i den overgrodde hagen til Max og familien i Menneskedraktfabrikken. Han truer pappa til å sy en drakt PRIKKE LIK NORGEKONGE! Max klarer å snike seg ut for å advare kongen om at tronen hans snart blir kapret. Men er kongen på Slottet? Og hvordan skal Max lure seg forbi vaktene for å bevare rikets sikkerhet?

– Vil du anmelde Menneskedraktfabrikken; en science fiction-bok fra vår tid om invasjon fra verdensrommet? Spørsmålet ble stillet av ansatte i forlaget som var svært tilbakeholdne om bokas videre handling. De hadde lovet å ikke sladre om det, så her var det null starthjelp å få annet enn at de ville sende meg boka, så klart. Oppgaven bestod i å lese boka, (med og/eller uten barn), og fortelle om det.

av, Aron Balton, pappa og arbeidskar

En fantastisk bildebok om invasjon fra verdensrommet

Det er ikke ofte jeg leser science fiction, eller fantastisk litteratur som det heter på norsk. Men, med hånden på hjertet, jeg er nysgjerrig av natur. Fra barnsben av har jeg grublet omkring egen eksistens. Hvorfor jeg ble meg? Hvordan jeg havnet akkurat i min familie? Om livet på jorda er påvirket av universet? Om det finnes liv på andre planeter? UFOer, stjerneskudd, "Big Bang" og alt det der … Jeg har selv barn og ville gi Menneskedraktfabrikken en sjanse. Åpne døren for et fremmed besøk. Fra verdensrommet. Fra planeten Stank!

– Boka er for stor til å få plass i postkassen din, var meldingen fra forlaget, så belag deg på hentelapp fra posten. Mine erfaringer med hentelapp er ymse, men irritasjonen ble kortvarig da en personlig melding med sporingsnummer tikket inn på mobilen. Det gikk særdeles raskt, boka hentet jeg på den lokale post-i-butikken allerede neste dag.

MDF_boka_foto_640

Førsteinntrykket overgikk forventningene!

Selv om jeg ble "advart" er boka større enn jeg hadde forestilt meg, omtrent på størrelse med et fordums platecover. Linjalen måler den til kvadratiske 30x30 centimeter.

Førsteinntrykket overgår forventningene. Fargene på coveret er tiltalende. Jeg stryker hånden over permen. Den er matt og glatt på samme tid. God å holde i hendene. Den rosalilla himmelen med overgang til det gyllengule som lyser opp på bakkeplan skaper gode kontraster. Selv på mørke kvelden. Tittelen som deler verdensrommet fra livet i byen. Detaljrikdommen. Rakettene i retning jorda. Eller er det romvesener på overvåkingsoppdrag? Illustrasjonene er helt tydelig laget digitalt. Blikket fester seg på en ET-lignende skapning bak en robåt. Jeg tar meg i å ville forstørre tegningen med peke- og tommelfinger, som om coveret viser seg på smarttelefonen min. Tenker at det ville ha ytt illustrasjonene enda mer retferdighet med et enda større format! Kjenne strukturene med øynene. Føle asfalten på bakken. Leve livene i vinduene ...

Jeg slår opp permene og forstår raskt hvorfor det fulgte knapt med informasjon om denne boka:

De har virkelig lovet at de ikke skal sladre! Så ekstremt pirkete og detaljert en blir når en skriver og utgir bok. Lever seg inn i et skapt univers. Jeg velger å ikke krysse av. Hvordan ville jeg da kunne anmelde denne boka, om jeg hadde inngått en taushetserklæring?

Jeg har ikke lest mange linjene før en eneståendhet treffer meg. Jeg, vet noe som (nesten) ingen andre vet: Naboen, læreren til barna eller bestekompisen min kan være et forkledd romvesen. Nå har jeg fått i oppdrag å sladre om det!

Menneskedraktfabrikken_Page_02

Ja, det finnes romvesener på jorda!

Menneskedraktfabrikken handler om Max på 10 år som lever i en verden lik vår egen. Men det er noe som viser seg ikke å stemme med den gjengse virkelighetsoppfatning! Alle mennesker er ikke ekte vare! Flere er utenomjordiske besøkende som ikler seg menneskedrakter for å gli sømløst inn i samfunnet! Menneskedraktene blir skreddersydd på Menneskedraktfabrikken, der Max jobber med familien sin og hunden Expert. Hemmeligheten har holdt familien okkupert med søm i snart tjue år!

Om alle bare hadde oppført seg eksemplarisk kunne ting fortsatt som før og hemmeligheten vært godt bevart. Men også romvesener lider av maktbegjær. Dramatisk blir det den dagen Kaizer Tåfiiz, fra den overfylte planeten Stank, lander med romskipet sitt for å kuppe kongens trone.

"

Om alle bare hadde oppført seg eksemplarisk kunne ting fortsatt som før og hemmeligheten vært godt bevart. Men også romvesener lider av maktbegjær. Dramatisk blir det den dagen Kaizer Tåfiiz, fra den overfylte planeten Stank, lander med romskipet sitt for å kuppe kongens trone.

"

Planen hans er like enkel som den er genial. Kaizer Tåfiiz befaler at arbeiderne i Menneskedraktfabrikken skal sy ham en drakt; PRIKKELIK NORGEKONGE. Han vil RAPPE KRONE så alle "stankere" får fritt leide til sitt sårt tiltrengte og jordiske land. En heroisk tanke sett i romvesenperspektiv, men en grufull en sett med menneskebriller.

draktboka_640

Som regel velger romvesenene menneskedrakt fra Den Store Draktboka. Men Kaizer Tåfiiz vil ha kongedrakt.

Les spontan omtale fra søm-miljøet

Max tar på seg det ansvarsfulle oppdraget med å varsle kongen, mens resten av familien drar ut tiden det tar å sy kongedrakt til en utålmodig Kaizer Tåfiiz. Vi følger Max på hans strabasiøse ferd for å bevare rikets sikkerhet. Forserer hinderne han møter på veien. Og deler det øynende håpet som følger med hans uvurderlige hjelper; Expert.

expert_hode_max

Historien når sitt klimaks i det Kaizer Tåfiiz tropper opp på slottsplassen som kongens dobbeltgjenger og kampen om tronen blir en realitet. Mer kan jeg ikke røpe ...

Boka er festlig med gjennomgående illustrasjoner av den helt ukjente Benny-Andrè Olsen. Tar du deg tid til å stoppe opp, er det mye å humre ved, også for voksne. Likheten til vår regjerende monark er slående og gir boka et passe rampete preg i en ellers så overbeskyttet hverdag. Formen er ledig, men minner lite om noe jeg har sett på trykk tidligere. Det slår en at illustrasjonene vil åpne dører for flere gutteromsdrømmer i tiden som kommer.

"

Likheten til vår regjerende monark er slående og gir boka et passe rampete preg i en ellers så overbeskyttet hverdag.

"

Presis skrivekunst

Menneskedraktfabrikken er skrevet i presens, en kunst forfatteren mestrer på en presis og kompetent måte. Så har hun da også utgitt to bøker tidligere; Frøydis Benestad Hansen Hågvar. Lekende lett forteller hun fra flere steder på samme tid og balanserer elegant mellom en allvitende fortellerstemme og dialoger. Det gjør boka uforutsigbar og lettfattelig å lese, både på egenhånd eller som høytlesing. Kaizer Tåfiiz' gebrokne norsk er en utfordring for en høytleser. Hjemme hos oss ble det mottatt med klukkende latter av den yngre garde, så hopp i det! Deler av dialogene er uthevet med en stor-bokstav-bruk jeg ikke har truffet på siden Ole Lund Kirkegaards, Albert og den store Rapello. Mulig har noen latt seg inspirere her ...

Rappe_krone

Kapitlene er delt inn og fremhevet ved at den første bokstaven går over tre linjer. Kapitlene varierer i lengde og dersom du leser ett kapittel om dagen varer boka i to uker. Blir du pent bedt om å lese flere kapitler i samme slengen - og faller for fristelsen slik vi gjorde med vår datter på ni- og sønn på sju år, tar det kun tre kvelder å pløye seg gjennom den omtrentlig 60-sider tykke bildeboka. Barna ser ikke ut til å ha tatt noen skade- eller fått varige mén av innholdet. Men de er begge faste i troen på at skolens rektor er et romvesen. Og vi har sladra om det ...

7 gode grunner til å kjøpe Menneskedraktfabrikken og gi den videre:

  1. Menneskedraktfabrikken er blottet for pedagogisk innhold!
  2. Du vil glede de rundt deg ved bare å være sammen, uten å bli stilt noen krav til.
  3. Du vil trekke på smilebåndet og få deg en god latter, noe som etter sigende skal forlenge livet!
  4. Du vil vekke fantasien din til live og minne deg selv på at den allikevel ikke er avlivet, noe du mistenkte tidligere.
  5. Du vil bevege deg ut av dvalen du lever i til daglig, og i tiden fremover jakte mulige romvesener i din nære omgangskrets.
  6. Du vil oppleve at det ikke er noe problem for deg å holde på konsentrasjonen lenger enn en gullfisk (visstnok åtte sekunder).
  7. Du vil bli husket for "han-eller-hun-som-gav-bort-den-morsomme-historien-om-Menneskedraktfabrikken".

Lik Menneskedraktfabrikken på Facebook

Karakter 

Litt skummelt, fantastisk morsomt og fantasifullt overlevert! Åtte av seks mulige UFOer!

Barn, blogg eller mikroblogging på sosiale medier?

Vil du anmelde Menneskedraktfabrikken; en science fiction-bok fra vår tid om invasjon fra verdensrommet?
Kontakt Veronica for anmeldereksemplar!
Send mail til vero@barnebokforlaget.no
eller ring 992 45 131

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentarer

Du må være logget inn for å skrive kommentar

Logg inn | Ny bruker

Menneskedraktfabrikken
kr 298,00

Hvorfor smiler vi?

Smiling er egentlig bare grimaser. Vi trekker muskler i og rundt munnen til siden og oppover. Noen ganger gjør vi det med vilje, andre ganger klarer vi ikke la være, men hvorfor gjør vi det?

På jakt etter hoggorm

Kor er hoggormane om sommaren? Ein norsk forskar har festa radiosendarar på ormane for å finne ut av saka.

Mestere i forvandling

Noen dyr skifter fullstendig form én eller flere ganger i løpet av livet. Sommerfugler, frosker og flyndrer er blant forvandlingsmesterne.