Du benytter en eldre versjon av Internet Explorer. For optimal brukeropplevelse anbefaler vi deg å oppgradere til en nyere versjon eller bytte nettleser.
  BLOGG   Artikler   Etter ni uker i bobil – Får ikke rost noske jordmødre nok!

BLOGG

Etter ni uker i bobil – Får ikke rost noske jordmødre nok!

Etter ni uker i bobil – Får ikke rost noske jordmødre nok!

Eva Rose får ikke rost jordmødrene i Norge nok. – De gjør verdens viktigste jobb, ofte under vanskelige omstendigheter, sier hun.
Foto: Eva Rose Faksimile fra NRK, Norge Rundt

Aldri før har det vært gjennomført en lignende reise som Fødebilen Norge rundt. Etter ni uker i bobil, har fødselsfotograf, Eva Rose, og hennes team, gitt bort 1000 fotografier til over 70 helsestasjoner og fødesteder, Norge Rundt.

Tekst: Trine Dahlman Foto: Rose og Johansson
– Vi har møtt og snakket med gravide, mødre og over hundre jordmødre på reisen. De har delt erfaringer, hjertesukk og stolthet, forteller Eva Rose, som ikke kan rose jordmødrene i Norge nok. – De gjør verdens viktigste jobb, ofte under vanskelige omstendigheter.

Se Norge Rundt reportasjen om Fødebilen (NRK)

Team Fødebilen har fått et unikt innblikk i hvordan fødselsomsorgen fungerer i praksis i vårt langstrakte, vakre land. På godt og vondt. I tillegg til Eva Rose, består teamet av kjæresten hennes, Ole Jacob Johansson, og forfatter av boka Fødsel, Trine Dahlman. Rose & Dahlman ga ut boka Fødsel i november 2017, og har underveis på turen holdt foredraget; Bedre fødsel til folket.

17mai44954

Eva Rose og kjæresten, Ole Jacob Johansson, feirer 17. mai.

– Norge er et trygt land å føde i, men jeg innser hvor viktig det er å tilrettelegge for at kvinner får en god fødselsopplevelse – da fødselsopplevelsen preger det nyfødte familielivet. Det er mangel på jordmødre i kommunene. Det er for lite fokus på muligheter og valg i fødsel. Det er store forskjeller i tilbudene rundt om i landet, deriblant at noen får lov å føde i vann, andre ikke. Hvorfor?

Norge_rundt_magi

– Det har vært mye angst og redsel rundt fødsel. Eva Rose vil heller at folk skal tenke på all magien som kan skje i fødsel. Faksimile fra NRK, Norge Rundt

Jeg føler med de i Nord-Norge, som har lang reisevei til fødested. De har få valg. I tillegg står de midt oppe i usikkerheten rundt ambulanseflykrisen. Det er kjempetrist. Sentralisering av fødesteder er ikke til det beste for fødende, sier Eva.

Eva Rose sine fotografier, Fødebilen Norge rundt og boka «Fødsel», har fått stor oppmerksomhet i norsk og internasjonal presse.

Bobilturneen startet i Oslo, 3. april og avslutter i Tønsberg, 15. juni.

Fødsel
kr 349,00

Sengesjekk hos sjimpansene

Hvem tror du har de skitneste sengene, sjimpanser eller mennesker?

Forskning på ål

Det var lenge en gåte hvor ålen kom fra. De gamle grekerne, med Aristoteles i spissen, trodde at ålen plutselig oppsto av seg selv fra myr og gjørme.

Mammatre tar seg av ungane sine

Forskarar har funne ut at dei store trea hjelper ungane sine med å vekse opp.