Du benytter en eldre versjon av Internet Explorer. For optimal brukeropplevelse anbefaler vi deg å oppgradere til en nyere versjon eller bytte nettleser.
  BLOGG   Artikler   Kjepphesten er død. Leve Kjepphesten!

BLOGG

Kjepphesten er død. Leve Kjepphesten!

Kjepphesten er død. Leve Kjepphesten!

Trodde du kjepphesten var død? Nå har den våknet til liv igjen, takket være en gjeng finske jenter!

På sosiale medier møter en de mest utrolige fenomener! Ved første øyekast fikk denne videoen meg til å le så tårene trillet, for hva i alle dager var det jeg så?

(Artikkelen fortsetter under bildet. Scroll ned for video.)

hobby_horse_youtube

Sprang- og dressurridning med kjepphest

Jentene spratt elegant rundt på sine kjepphester og forserte hindere som i ekte sprangridning. En gruppe jenter med hver sin kjepphest utførte dressurridning, med den største presisjon. Skritting, langsom trav, høye benløft ...

"

Dette er ingen vits, eller noe å gjøre narr av. Dette er lek på sitt beste. Dette er kultur. Dette er videreføring av tradisjoner. For kjepphesten er ikke moden til å bli kastet på båten, den skal leve videre: Kjepphesten er død. Leve Kjepphesten!

"

Det var fristende å dele videoen med det samme og gi mine følgere en god latter, men så fikk jeg summet meg: Dette er ingen vits, eller noe å gjøre narr av. Dette er lek på sitt beste. Dette er kultur. Dette er videreføring av tradisjoner. For kjepphesten er ikke moden til å bli kastet på båten, den skal leve videre: Kjepphesten er død. Leve Kjepphesten!

Steckenpferd_1542

Tysk tresnitt fra 1542 som viser en gutt i landsknektdrakt med kjepphest.

– Det beste med "hobby-horsing" er fellesskapet, sier jenta på videoen, og fantasien en kan bruke: Only the sky is the limit!

Og selfølgelig er det folk som ikke forstår, eller stiller seg kritisk til opplegget.


– Det er rart for andre mennesker å se dette for første gang. Men vi som driver med hobby-horsing skjønner at vi hopper rundt på hester som ikke er "levende".

– Så hva vil du si til mennesker som ikke forstår fenomenet?, spør reporteren.

– Bare ha et åpent sinn! Ja, dette er en sport som alle andre sporter!

Kjepphestens historie

Helt siden 1500-tallet har kjepphesten vært et populært leketøy i Europa.

Til å begynne med brukte barna en helt vanlig kjepp til å leke at de red på hest. Siden var det ikke uvanlig å bruke et gammelt kosteskaft og å feste på et utklippet hestehode. En pinne på tvers gjorde den enklere å holde. Kjepphestene ble malt med naturlige farger og de mest avanserte hadde utskåret hode, hodelag, tøyler og hjul bak.

 

 

(Artikkelen fortsetter under bildet. Scroll ned for video.)

"

Det skal ikke store fantasien til for å forestille seg at dette var en favorittsyssel i gamle dager; noe alle barn kunne leke, uansett levekår.

"

Det engelske navnet for kjepphest er hobby horse og det er herfra vi har fått ordet hobby! Det skal ikke store fantasien til for å forestille seg at dette var en favorittsyssel i gamle dager; noe alle barn kunne leke, uansett levekår.

Barn må ha vært rimelig opptatt av å ri kjepphesten sin for det morsomme er at ordet kjepphest, i overført betydning, blir brukt om noe man er spesielt opptatt av og stadig snakker om; “Doktoren rider sin gamle Kæphest.”

(Artikkelen fortsetter under bildet. Scroll ned for video.)

Kjepphesten som brobygger

Den dag i dag bruker Steinerbarnehagene kjepphesten som brobygger i overgangen mellom barnehage og skole. I barnehagen lager barna sin egen kjepphest. Og det er et møysommelig arbeid å finne emne, spikke, pusse, sy, tove og stappe med ull.

Underveis får barna øvd på tålmodighet, finmotorikk og samarbeidsevne. Når kjepphesten, og siste barnehageår før skolestart, er ferdig – rir barna ut av barnehagen på sommeravslutningen. Og etter sommerferien rir de over skolegården; inn i sitt første skoleår.

"

Når kjepphesten, og siste barnehageår før skolestart, er ferdig – rir barna ut av barnehagen på sommeravslutningen. Og etter sommerferien rir de over skolegården; inn i sitt første skoleår.

"

Annonse: Lag kjepphest på samme måte som stylter! I Kreative aktiviteter for fire årstider finner du 80 kort med aktiviteter dere kan gjøre sammen.

Lag kjepphest på samme måte som stylter.

Save

Kjepphest-mesterskap i Finland

Kjepphest-entusiaster fra hele Finland samlet seg i Vantaa for sitt årlige mesterskap.

Kommentarer

Du må være logget inn for å skrive kommentar

Logg inn | Ny bruker

Kreative aktiviteter for fire årstider
kr 648,00

Kattens historie: Pus temde seg sjølv

To katteartar har gitt opphav til tamkatten vi kjenner i dag. Forskarar har funne ut at huskatten knapt har forandra seg etter at han kom innfor dørene våre.

Hvorfor er stemmen min så fremmed på lydopptak?

Hvis du har hørt din egen stemme på et lydopptak, har du sikkert reagert på hvor fremmed den høres ut. Mange hater lyden av sin egen stemme og synes at den er både høy og skingrende. Men vi hører jo vår egen stemme hver gang vi snakker. Hvorfor høres den så annerledes ut?

Fy skamme seg, bisken!

Store, triste øyne, halen mellom beina og krum rygg – alle kjenner uttrykket en hund får når noen skjenner på den. Dette uttrykket forteller oss at den skammer seg over noe den har gjort galt. Men er det virkelig slik?