Du benytter en eldre versjon av Internet Explorer. For optimal brukeropplevelse anbefaler vi deg å oppgradere til en nyere versjon eller bytte nettleser.
  BLOGG   Artikler   Et rikere språk med bokstavtegn

BLOGG

Et rikere språk med bokstavtegn

Et rikere språk med bokstavtegn

Hjernen lærer raskere og bedre når flere sanser er i bruk samtidig, derfor er hver bokstav knyttet til et dyr og et bokstavtegn i den nye utgaven av Min første store ABC dyrebok.

Et rikere språk med tegn?

Til alle tider har vi gjort oss forstått med tegn. Fra babystadiet er mennesket i stand til å snakke med hendene og vise hva vi mener og vil. Tegn har også blitt brukt mellom mennesker når vi ikke har villet bli oppdaget, som under jakt eller når vi har ligget i skjul for fiender. I middelalderen, da munkene måtte være musestille på biblioteket, brukte de håndalfabetet til å gjøre seg forstått. Dykkere bruker O-tegnet for å signalisere at alt er OK under vann. For hørselshemmede har tegnspråk utviklet seg til en trygg og fullverdig måte å kommunisere på i det daglige. Men for de fleste hørende tar tale- og skriftspråket over for tegn og gestikulering. I hvert fall for oss som lever i Norden. En tur til Italia gir et annet bilde ...

Det er liten tvil om at tegn styrker språket. Ved å ta i bruk flere av sansene, kan vi bli mer presise og derved gjøre oss bedre forstått.

Les også: Se, gjøre og høre. Gi barna trippel språklæring!

Bokstavtegn. Når begynne?

Det blir sagt at å mestre bokstavtegn krever god finmotorikk. Men vi velger å snu det til at du kan trene finmotorikken med bokstavtegn. Med denne tankegangen kan du begynne tidlig, allerede før barnet har utviklet sin finmotorikk, om du ønsker det. Det er ditt valg.

tren_finmotorikken

Hvordan komme i gang?

I håndalfabetet har hver bokstav sitt eget tegn, sin egen håndform.
Følg gjerne boka fra A til Å, men et tips er å starte med en bokstav som barnet har et forhold til; som første bokstav i navnet sitt.
Heter barnet Odin, bla dere frem til bokstaven O.
Hva finner dere der?
Bokstaven o, bokstavtegnet o og et dyr på o.

abc_tegn

1. Pek på bokstaven og si bokstavlyden 2. Gjør bokstavtegnet og gjenta bokstavlyden 3. Hvilket dyr ser dere?

Metoden med å starte med første bokstav i fornavnet fungerer like bra når du er sammen med ett barn, som for flere barn i gruppe. Jobb dere gjennom barnas forbokstav etter tur. Det er den voksne sin oppgave å sørge for at hvert barn blir sett og får gjort "sin" bokstav.

Å begynne med den første bokstaven i fornavnet, gjør at dere enkelt kan repetere lyden og tegnet i det daglige. Gjør tegnet når du sier barnets navn. Snart vil barnet ta etter, oppleve mestring og glede ved å gjøre seg forstått, og ønske å lære seg flere tegn og bokstaver.

Tips!

  • Bruk stemmen samtidig med tegn.
  • Si bokstavlyden mens du gjør bokstavtegnet.
  • Hjelp barnet til å forme bokstavtegnet.
  • Gjenta bokstavlyden og bokstavtegnet.
  • La barnet prøve selv.
  • Det er lov til å herme.
  • Sett bokstaven i sammenheng med dyrene dere møter: Gjør bokstavtegnet, og si orangutang.

Ved å hjelpe barnet til å forme bokstavtegnet med hånden og fingrene trener dere finmotorikken – kunsten som ligger i å koordinere hjernen og musklene i fingrene. Det å fokusere på håndens form samtidig som dere sier bokstavlyden og ordet, skaper en presisjon som barnet vil ta med seg videre.

Hvilken bokstav blir den neste?

Fortsett med bokstavene i navnet: O-d-i-n.
Bla dere frem til bokstaven d.
Hva finner dere der?
Bokstaven d, bokstavtegnet d og noen fugler på d.

D_duer

1. Pek på bokstaven og si bokstavlyden 2. Gjør bokstavtegnet og gjenta bokstavlyden 3. Hvilket dyr ser dere?

Snakk om hva dere ser og la barnet mestre hver bokstav før dere går videre til i og n. På denne måten gir du barnet opplevelsen av bokstaver som blir til ord. Snart kan poden stave navnet sitt med bokstavtegnene i håndalfabetet.
Gratulerer!

Veien videre

Fortsett med ord som barnet har et forhold til som, mamma og pappa. Kanskje har dere et kosedyr som begynner på k og snart er tiden inne til å stave dyr i boka: d-u-e-r

Bruk samme fremgangsmåte. Si bokstavlyden mens dere gjør bokstavtegnet. Gjør bokstavtegnet sammen. Herm etter hverandre. Hjelp barnet til å forme bokstavtegnet og sett bokstavene sammen til ord. Ha det gøy sammen, så kommer læringen av seg selv.

Annonse: Kjøp 2 eksemplarer av Min første store ABC dyrebok og få de portofritt tilsendt.

Tusen takk til Statlig spesialpedagogisk tjeneste, STATPED, for å tilgjengeliggjøre håndalfabetfonten for en større utbredelse av bokstavtegn.

Min første store ABC Dyrebok
kr 349,00

Forskning på ål

Det var lenge en gåte hvor ålen kom fra. De gamle grekerne, med Aristoteles i spissen, trodde at ålen plutselig oppsto av seg selv fra myr og gjørme.

Mammatre tar seg av ungane sine

Forskarar har funne ut at dei store trea hjelper ungane sine med å vekse opp.

Da ingen voksne passet på

I gamle dager var det vanlig at små barn lekte utendørs alene. Det førte til mye moro, men også mange farlige situasjoner.